Unregistered Member
sign up
 Login

Username or Email

Password

Forget Password?

Free Register

 Main Page
 Announcement
 Discussion
 Article
 Photo Album
 Market Place
 Sharing List
 Stateboard
 Member List
 Like
 Applications
 Sign-Up

Article

 hjhzae • 2 years ago • 677 viewed


It's been ages..I've not updating my blog. What'sapp from Arni tickled me to do so. Nak cakap pasal apa ye... tetiba so many issues struck my mind and dah tak tau which one to start first..What the!!! Busy doing nothing I guess... .hahaha..

Nak buat kan crite, lately busy sikit untuk majlis surau public bank. Bukan apa, sempena majlis meraikan Staff Public Bank yang nak menunaikan fardu haji.Pn Rosilawati Othman and Pn Rozinahyg terpanggil menjadi tetamu Allah tahun ni. Majlis disertakan dengan Ceramah bertajuk"Erti Haji"oleh Ustaz Mohd Hanafiah dari Bank Rakyat.
Bercerita pasal orang naik haji ni, ramai je antara kengkawan yang begitu teruja nak ke Makkah tapi tiada panggilan lagi walaupun dah 3 tahun menunggu serta merayu. Yang menghairankan another friend yang belum bersedia untuk ke Makkah menerima dua kali tawaran pergi haji.

Teringat kata2 ustaz sewaktu aku di Makkah dulu, katanya"Itu semua kerja Allah. Allah yang jemput tetamunya. Untuk menjadi tetamu Allah ni, Tak kira apa bangsa, latarbelakang, pekerjaan..waima seorang penjenayah pun, bermakna kalau dia di jemput.. Allah dah nilai seseorang tu sebanyak 70 kali"

This morning dalam Radio Ikim Ustaz Pahrol berceramah dengan tajuk ujian hidup.. Very good and something to ponder..Bila kita kena uji..Allah nak didik kita .seperti mana Guru didik kita, Ibubapa didik kita tapi ujian ni Allah didik kita direct dan kita kena ingat 4 perkara..

1. Kenali diri- sedar siapa kita - hamba , miskin, hina, jahil .. . Apa yang baik bagi kita Allah ketahui - kita tidak ambil kerja tuhan - di sisi Allah ada takdir, disisi kita hanya tadbir- kita mesti sedar diri kita sebagai hamba- tidak ada tanya kenapa?

2. Kenali tuhan - Allah maha penyayang - Musibah hanya cubitan kasih eg dipukul ibu bapa kita tidak marah sebab kita kenal ibu bapa. Musibah dari Allah tidak terpisah dari kasih sayang - jika rasa terpisah bererti buta mata hatinya. Hati yang tidak ingat Allah akan mati- musibah menyebabkan kita ingat Allah- solat mungkin sebabkan kita riak- tapi bila musibah lebih buka hati- hilang ego bila kena musibah. Allah tidak akan uji lebih dari kesanggupan kita.
3. Cari tujuan disebalik ujian -Cubaan ialah cara Allah keluarkan potensi kita. Kita harus cari Allah bila ditimpa ujian

4. Hikmah disebalik ujian -apa sebab Allah uji..mungkin nak jadikan diri kita lebih baik.

Sangat meyakinkan setiap kali Ustaz Pahrol ni bila bercakap di radio. Kalau dalam jam, tak terasa lama dan boring. Lancar dan fakta. Actually ada panjang lagi tapi dapat share yang ni je itu pun cilok dari Prof Muhaya punya status.


... .Sometimes, what you want isn't always what you get, but in the end what you get is so much better than what you wanted... .

Virtual Friends - Copyright © 2001-2014 Webber Dot My Solutions (002351632-A). All rights reserved