Unregistered Member
sign up
 Login

Username or Email

Password

Forget Password?

Free Register

 Main Page
 Announcement
 Discussion
 Article
 Photo Album
 Market Place
 Sharing List
 Stateboard
 Member List
 Like
 Applications
 Sign-Up

Article

 bAbybEe • 3 years ago • 36,346 viewed


1. Pakaian
-Baju lengan panjang
-Baju lengan pendek
-seluar panjang
-seluar pendek
-set sarung tangan dan kaki
-barut

2. Peralatan mandi
-tuala
-besen
-cecair mandian
-bedak bayi
-minyak bayi

3. Peralatan tidur
-selimut
-kelambu
-alas tilam
-getah
-set tilam
-katil

4. Peralatan penyususan bayi
-botol susu
-berus botol
-Breast pump

5. Peralatan Penukaran lampin bayi
-kain lampin
-lampin pakai buang
-pin
-seluar plastik

Rujukan :Majalah Pa& MaMac 2004 pg 20

PRIORITY :

1. Baju baby
(perbanyakkan seluar panjang tapi tangan pendek..(sbbnya kalau awal2 kan nak bedung baby, jd tak perlu tangan panjang..nnt panas.. kalau umah panas bykkan jenis berlubang, baju comel2 kiut2 nie boleh dipakai utk kuar berjalan..kalau dlm pantang tu nak jalan ke mana pun kan.. )
2. Topi
(topi yang jenis lembut tu..sbb nak tutup kepala baby lepas mandi, in case tak beli selimut yang ada hood) lagi satu nak pakai time gi hospital/klinik utk imunisasi..)
3. Sarung tangan & stokin
(perbanyakkan yang lubang2..so udara boleh masuk..tak la berpeluh2 baby tu)
4. Barut
Ramai orang suggest beli yang jenis zap-on dari yang bertali sebab baby normally bukan baring diam2.. so yang zap-on ni susah ck8 nak terbukak.
5. Minyak bayi
boleh dibeli di farmasi (minyak yu yee atau Telon)
6. Selimut baby
penting especially baby dalam usia harian/mingguan, sbb lepas mandi/nak tido/malam mesti la nak kena selimut kan
7. Tuala
(biasa beli jenis Anakku/Pureen... yang mcm2 kaler tu..ada putih ada pink ada biru, beli lebih pun tak apa sbb nnt nak bagi kat nursery atau baby sitter)
8. Diapers
(ini pun turun temurun pakai Mami Poko New Born, insyaAllah lembut dan tak ada ruam) ~mengikut kata pengarang~
9. Krim DRAPOLIN
(ini beli kat farmasi Guardian, untuk mengelak ruam atau kemerah-merahan di celah-celah..cthnya di paha, atau siku/ bahagian sulit bayi.. ini akan digunakan selagi anak pakai diapers.. jadi berbaloi kalau beli... better to prevent than cure.. )
10. Set tilam/katil
Ini boleh beli yang 1 set.. mcm skrg nie byk jual kat online yang ada ropol2 tu.. tapi tu kalau ada budget lebih..kalau nak senang cr kat bahagian bayi di shopping complex..cuma kena tgk material jugak takut baby panas lak kalau beli kain yang ala2 getah tu..kalau nak beli jenis kekabu lagi best dan empuk kan.. biasanya mak akan buatkan bantal kekabu utk baby.. jd tak la risau bantal tu tinggi..nnt sakit tengkuk baby.. baby yg baru lagi tak memerlukan bantal yang tinggi.. kadang2 tu just lapik kain batik je..
11. Set bantal berkembar dgn bantal golek
haa nie penting gak utk letak kat dlm kelambu.. sbbnya kalau letak dlm kelambu mcm tak berapa nampak nak monitor kan.. jd kalau bantal tu melekap antara satu sama lain tak la risau bantal naik atas baby..
12. Kelambu
Boleh beli jenis zip, lipat, atau payung.
13. Botol susu
Beli botol kecik sbb baby minum skit je.. kalau boleh beli botol yang plg kecik utk isi air masak.. pastu utk susu beli yang medium tu... sekarang dah ada jual botol BPA free.. selamat utk baby.. tapi zaman dulu2 kurang alert psl nie..
14. Breast Pump
Penting untuk dibawa ke hospital semasa nak bersalin tu, sbb utk first time breastfeeding mungkin perlukan bantuan pump utk keluarkan susu.. kadang2 bukannya baby terus pandai menyusu kan.. jd kalau dah stimulate dan kuar susu baru la baby leh nyusu
15. Toileteries
 baby shower
 sikat
 baby oil
 bedak
(biasanya tak pakai shampoo lagi utk awal2 nie.. tapi takpe beli je siap2.. baby shower, sikat, minyak zaitun (in case nak sapu kat kepala kalau ada putih2 kat kepala baby..kalau takde tayah la letak, kdg2 minyak zaitun nie leh guna utk urut2 baby, biasa beli jenis Pureen nie pun akan pakai lama..sampai anak dah besar utk letak kat rambut)
16. Tisu basah/baby wipes
(ni sangat penting utk lap kalau baby buang air, especially baru2..takkan nak basuh ngan air selalu kalau baru lahir tu..nnt sejuk)
17. Lampin
(in case nak selimut/bedung/lap2 bayi sbb lampin kan lembut)
18. Baby bouncer
19. Liquid cleanser

(jenis Pureen, detergent basuh botol)
20. Besen mandi (tab)
21. Berus botol baby
22. Puting susu

(silicon, kalau nak yang lembut beli yang warna kuning jenis pigeon)
23. Storage
(utk isi semua barang2 di atas.. awal2 nie biasanya orang letakkan dlm storage box yang ada roda tu.. senang nak tolak ke sana ke sini.. )
24. Tikar getah
(utk lapik waktu nak tukar diaper baby, takut basah tilam)

KURANG PRIORITY

1. Stroller
(tunggu dia besar sempat beli)

2. Baby cot
(tapi sstgh org dah beli utk anak sulung.. byk belanja nye kalau beli baby cot nak kena beli tilam.. pastu tingin nak beli kelambu rambu ramba pulak..pastu kena beli stand utk kelambu..kena beli circuiting utk elak bayi terantuk, jd bukan priority la.. baby pun rasanya kurang selesa kalau awal2 sgt tido kat cot), kadang2 kita sendiri tak selesa asyik risaukan baby kot dia muntah dlm cot tu tak nampak la pulak kan.. sbb adabumper pad..)
3. Play pen
4. Baby car seat

(ini maybe akan dipakai, tapi bukan dlm masa berpantang kan.. )
5. Buaian
(jangan beli yang bentuk curve tu..beli yang stabil macam empat segi..sbb dikhuatiri akan terbalik kalau baby dah berat..)

6. Beg baby
utk isi peralatan bayi.. (bukan priority sbb kadang2 org akan hadiahkan..nnt byk pulak.. lagipun beg nie kegunaanya utk hantar ke nursery/baby sitter... after 2 months la kan)

KELENGKAPAN IBU

1. Maternity pad
(jenis Pureen's Madame. lembut)
2. Nursing pad
(ada 2 jenis, kain/disposable) kalau kain tu boleh basuh tapi tak melekap..kalau disposable melekap..tak mudah jatuh)
3. Barut ibu
4. Jamu/ubat bersalin

(ada org makan Nona Roguy, Phytonatal sahaja, sbb nye tak biasa makan jamu, breastfeed biasanya tak digalakkan makan jamu awal2 sbb nnt akan effect pada baby..panas)
5. Stokin ibu
nie byk pun takpe..sbb akan pakai masa dlm berpantang..jd tak payah sibuk2 nak kena basuh hari2..

BEBERAPA PHASE UNTUK BAJET

phase 1:
utk beli barang2 di atas nie kan (yang priority)

phase 2:
utk persediaan tambahan bayaran sekiranya ada tambahan kos di hospital..contohnya kalau kena caesaerean atau utk tambahan bayaran bilik wad sekiranya nak single bedded..tapi ada setengah2 hospital dah cover semua kos.. dan tambahan kos juga depends kat jenis ubat/option yang kita amik semasa bersalin..cthnya kalau tgk pengalaman kawan2.. kalau amik epidural/ gas/ injection/ vacuum/ apa2 tambahan utk mengurangkan kesakitan mmg kena bayaran lebih.. time tu tak kira dah kan yang penting selamat.. jadi kena prepare la kad kredit..

phase 3:
ini utk kegunaan selepas bersalin.. contohnya utk aqiqah/cukur cambul/belah mulut/pijak tanah.. selalunya aku akan buat aqiqah semasa dlm pantang..sbb time tu kat kampung senang nak beli kambing.. tak perlukan kenduri kendara pun..yang penting agih2 kan daging aqiqah tu..kalau ada budget lebih boleh la buat semuanya sekaligus mcm majlis cukur jambul tu...

PERSIAPAN SEBELUM KE HOSPITAL

1. Pakaian si ibu..

(t-shirt, kain batik, underwares, pad, berus gigi, ubat gigi) & jangan lupa pakaian lawa utk balik umah lepas discharge.. kad perubatan/dokumen2 berkaitan
2. Breast pump/botol susu

3. Set pakaian baby

(1 pasang sudah memadai utk pakai balik je.. masa di hospital nurse akan pakaikan baju seragam hospital), jgn lupa selimut/topi just in case kalau balik di tengah hari..nnt panas kepala baby)

4. Peralatan asas lain
camera, pakaian si bapa (kalau dia nak tunggu).. sweater..

5. Makanan tambahan (biskut/milo 3 in 1)
Ini sangat penting sbb selalunya si ibu akan lapar tahap gaban..di hospital kan ikut masa..dibuatnya lapar tgh malas tak ke susah.. kalau si ibu tak lapar pun mungkin yang menunggu tu akan lapar tahap gaban..hehe

6. Tisu lembab/baby wipes
Selalunya nurse akan tinggalkan baby utk breastfeed..dan kalau si ibu nak berehat boleh la panggil nurse jaga baby... time baby di dlm blk ngan si ibu nie maybe dia akan buang air kan.. tapi kalau aku biasanya aku akan panggil nurse bersihkan..

7. Diapers
Biasanya akan diberi oleh pihak hospital.. tapi kadang2 daku tak puas hati dgn jenis diapers yang derang pakaikan..ceh bayar mahal2 tapi derang still nak jimat kos jugak.. apa leh buat..simpan je la diapers yang derang bekalkan tu..

Virtual Friends - Copyright © 2001-2014 Rakan Maya (PPM-0003-10-14012014). All rights reserved