Unregistered Member
sign up
 Login

Username or Email

Password

Forget Password?

Free Register

 Main Page
 Announcement
 Discussion
 Article
 Photo Album
 Market Place
 Sharing List
 Stateboard
 Member List
 Like
 Applications
 Sign-Up

Article

 DilaDellila • 9 years ago • 2,289 viewed


Ingin mencari produk perawatan kulit dan rambut yang peling sesuai??Cuba kamu cari di menu harian kamu.Tidak perlu mengeluarkan wang yang banyak, kerana apa yang diinginkan berada di atas meja. Nah..mulai sekarang, penuhi piring anda dengan makanan yang boleh menjadi sahabat kepada kulit.

  1. IKAN UNTUK MENCEGAH KEDUTAN
Yang perlu dimakan : Ikan salmon dan sardin.
Alasan : Ikan tersebut mengandungi omega-3 yang membantu mengurangkan radang dan memperbaiki perjalanan darah. Radang boleh merosakkan kolagen kulit, sehingga menimbulkan masalah kedutan pada kulit.
Jangan dilupakan : Epal, lobak merah dan teh yang mengandungi antioksidan yang boleh menghancurkan radikal bebas. Manakala baeang putih pula boleh membaiki jaringan kulit dan mencegah kerutan.


2. WARNA CERAH UNTUK KULIT

Yang perlu dimakan : Limau, lobak merah, kentang manis dan tomato.
Alasan : Warna jingga atau merah pada makanan tersebut disebabkan oleh beta-carotene, iaitu antioksidan yang berubah menjadi vitamin A di dalam tubuh, serta mengaktifkan DNA yang berfungsi untuk menghasilkan sel-sel kulit baru. Sel-sel kulit baru akan membuatkan kulit menjadi lembut, kelihatan segar dan cantik.
Jangan lupakan : Cuka epal kerana enzimnya boleh menyingkirkan sel-sel kulit mati.

3. VITAMIN C UNTUK KULIT TEGANG

Yang perlu dimakan : Strawberri dan brokoli
Alasan : Kedua-duanya mengandungi vitamin C.Fungsinya tidak jauh beza dengan vitamin A, iaitu mengaktifkan penghasilan sel-sel baru.Selain itu, vitamin C bertujuan untuk mengaktifkan sel-sel fibroblast iaitu sel yang menghasilkan kolagen.
Jangan dilupakan : Salmon, kerana lemaknya dikatakan dapat membantu membaiki keanjalan kulit.

4. 'SI GELAP' MENYEGARKAN MATA

Yang perlu dimakan : Bayam, brokoli, kiwi
Alasan : Warnanya memang gelap, namun buah-buahan dan sayuran ini boleh membantu menerangkan fungsi penglihatan kamu. Dua jenis antioksidan yang terkandung di dalamnya boleh meneutralkan radikal bebas yang merosakan sel. Radikal bebas ini boleh masuk ke dalam mata menerusi paparan sinar UV matahari secara berlebihan.
Jangan dilupakan: Ikan dan kacang.Lemak omega-3 boleh melambatkan timbulnya masalah mata. Manakala anggur pula, antioksidannya boleh menjaga kesihatan sel mata dan jaringan dalam mata.

Virtual Friends - Copyright © 2001-2018 Webber Dot My Solutions (002351632-A). All rights reserved