Unregistered Member
sign up
 Login

Username or Email

Password

Forget Password?

Free Register

 Main Page
 Announcement
 Discussion
 Article
 Photo Album
 Market Place
 Sharing List
 Stateboard
 Member List
 Like
 Applications
 Sign-Up

Article

 DilaDellila • 13 years ago • 6,770 viewed


Satu contoh kanak-kanak yang menghidap penyakit lelah boleh dilihat daripada riwayat kes dibawah ini.
Ismail yang berumur enam tahun dibawa oleh ibunya ke klinik kanak-kanak kerana selalu batuk. Dari umur setahun setengah lagi Ismail selalu dikatakan batuk terutamanya pada masa cuaca sejuk atau pada musim hujan. Dia selalu terjaga pada waktu malam dalam keadaan terbatuk -batuk dan sesak nafas dan kadangkala pernafasannya berbunyi. Rawatan yang diberi oleh doktornya kadangkala dapat mengurangkan keadaan ini tetapi penyakit ini selalu datang kembali . Di waktu dia bersekolah di tadika dia selalu tidak hadir. Ismail tidak dapat bermain bersama kanak -kanak lain kerana cepat penat. Guru sekolahnya mendapatisukar menumpukan perhatian pada pelajaran dan dia selalu terbatuk -batuk di dalam kelas.
Ismail merupakan seorang kanak -kanak yang besar kemungkinan mengalami keadaan yang dipanggil' asthma ' atau lelah. Lelah kerap berlaku di kalangan kanak -kanak. Adalah dianggap sebagai satu keadaan yang mencemaskan dan merbahaya tetapi dengan adanya maklumat -maklumat baru tentang penyakit ini dan ubat -ubatan yang sangat berkesan kini ia tidak lagi merupakan satu penyakit yang sukar diubati. Selain daripada rawatan , pengetahuan perlu diberi kepada ibu bapa kanak -kanak berkenaan supaya mereka sendiri dapat mengambil langkah -langkah untuk mencegah lelah. Jika penyakit ini tidak dikawal , tumbesaran , perkembangan intelek serta pergaul sosial dan keyakinan pada diri sendiri kanak -kanak yang menghidapinya mungkin rendah dan perasaan seperti ini akan berlanjutan hingga dia dewasa. Memandang kepada hakikat inilah maka adalah mustahak bagi ibu bapa mengenali tanda -tanda penyakit lelah supaya anak -anak mereka itu akan dapat diperiksa dan dirawat dengan sempurna.
Apakah yang dikatakan penyakit lelah ?
Lelah ialah keadaan di mana saluran pernafasan menjadi sempit menyebabkan seseorang itu susah bernafas dan mungkin berbunyi pernafasannya ( ini dipanggil wheezing ). Dia terbatuk -batuk dan batuknya itu banyak mengeluarkan kahak. faktor -faktor yang boleh menyebabkan lelah di kalangan kanak -kanak boleh dibahagikan kepada 3 kategori :
1. Unsur alahan
2. Unsur jangkitan seperti kuman virus yang membawa penyakit di saluran pernafasan.
3. Unsur emosi.
Unsur alahan berbeza di antara kanak -kanak. Unsur -unsur alahan yang biasa terdapat ialah telur ayam , bulu kucing dan sejenis organisma yang terdapat pada habuk -habuk. Seseorang kanak -kanak yang alah kepada organisma habuk -habuk apabila menyedut udara yang penuh dengan habuk -habuk apabila menyedut uadara yang penuh dengan habuk -habuk ini boleh lelah. Kanak -kanak bergini , apabila sahaja terjangkitan kuman virus yang biasa menyebabkan batuk selsema boleh lelah.
Tekanan emosi boleh timbul dikalangan kanak -kanak apabila dia terdedah kepada suasana yang kurang menyenangkan. Umpamanya kanak -kanak yang sensitif yang mula bersekolah boleh mendapat lelah akibat gangguan emosi. Tetapi perlu diketahui bahawa suasana di sekolah boleh membawa unsur -unsur lain yang boleh menyebabkan seseorang kanak - kanak itu lalah seperti jangkitan virus dan pendedahan kepada berbagai -bagai lagi unsur alahan.
Kanak -kanak yang lelah mempunyai saluran pernafasan sangat sensitif di mana saluran pernafasannya mudah sempit ekoran dari unsur alahan , jangkitan dan gangguan emosi.
Seseorang yang lelah tidak semestinya menunjukan tanda pernafasan yang berbunyi ( wheezing ). Batuk yang tidak berhenti -henti sepanjang masa sama ada di waktu siang atau malam mungkin berpunca dari kesempitan saluran pernafasan atau lelah. Adakalanya kanak - kanak yang menghidap penyakit ini susah bernafas dan terbatuk selepas menjalani aktiviti jasmani. Ada pula kanak - kanak yang lelah yang selalu batuk pada waktu malam terutama pada jam 2 pagi hingga 6 pagi dan terpaksa duduk kerana susah bernafas ( nocturnal asthma ).
Para penyelidik Immunologi telah dapat menunjukkan bagaimana sesuatu unsur alahan dapat menimbulkan asthma. Seseorang akan lelah jika menyentuh sesuatu unsur alahan ( allergen ) seperti satu organisma yang terdapat dalam hama - hama atau habuk ( Dermatophagoides ) dan ini akan bercantum dengan antibodi di dalam darah. Kombinasi antigen - antibodi ini akan melekat pada sel - sel yang di panggil mast cell , mengakibatkan pengeluaran bahan - bahan kimia seperti ' histamine ' , SRS-A dan beberapa lagi bahan - bahan kimia yang akan menyebabkan kesempitan saluran pernafasan. Ini adalah cara reaksi immunologi yang biasa sekali terdapat pada kanak - kanak yang menghidap lelah ( allergic asthma ).
Bolehkah kita mengenali bayi - bayi yang mempunyai risiko yang tinggi untuk mendapat lelah ?
Para penyelildik dalam bidang alahan telah dapat mengenali bayi - bayi yang berkemungkinan tinggi untuk mendapat lelah apabila mereka besar . Caranya ialah dengan mengukur tahapsatu jenis antibodi yang dipanggil IgE dari darah yang diambil dari darah saluran uri ( cord blood ) selepas kelahiran bayi. Seseorang bayi yang ada riwayat alahan didalam keluarganya serta mempunyai tahap antibodi IgE yang tinggi dalam saluran darah urinya memang berkemungkinan besar untuk menghidap penyakit lelah pada masa akan datang.
Bagaimana hendak mencegahnya
Pokok dari program pencegahan lelah ialah menghindar unsur alahan. Unsur - unsur alahan yang biasa dikenali ialah organisma yang terdapat dari habuk habuk , bulu - bulu kucing atau anjing , "pollen " dari pokok - pokok , telur , susu lembu atau makanan laut seperti kerang. Ibu bapa sendiri perlulah perhatikan unsur - unsur yang membawa kepada lelah di kalangan anak - anak mereka kerana unsur alahan berbeza diantara kanak - kanak. Merokok dihadapan kanak - kanak tidaklah digalakkan kerana asapnya boleh menyebabkan kanak - kanak itu mendapat lelah. Kadangkala makanan - makanan yang sejuk seperti aiskrim dan air jus buah - buahan boleh menyebabkan kanak - kanak itu menghidap lelah.
Walaupun ukuran antiobodi IgE tidak mudah diuruskan dari saluran darah uri adalah digalakkan ibu - ibu yang mempunyai alahan yang kuat dalam keluarganya memberi susu badan kepada anak - anak yang baru dilahirkannya dan melambatkan pemberian susu tepung formula dan makanan peralihan yang lain kerana ada data - data yang menunjukkan bahawa pemberian makanan - makanan ini kepada bayi dibawah usia tiga bulan boleh menyebabkan bayi - bayi menghidap penyakit alahan.
Rawatan Untuk Lelah/Asthma
Rawatan alternatif dengan menggunakan produk Gamat Emas untuk masalah lelah/asthma pada kanak-kanak atau bayi adalah dengan mengesyorkan amalan memakan Pati Gamat plus Vitamin sebanyak 2 kali sehari. Ini kerana Gamat mempunyai sifat anti radang yang akan melegakan lelah dengan mengurangkan tindakbals hipersensitiviti dan mengurangkan radang atau inflammasi. Dengan ini, kahak lebih mudah 'cair' dan dikeluarkan, kadang kala melalui selsema atu lelehan hingus. Kajian turut menunjukkan Gamat dapat meredakan bronchiolitis dan melegakan masalah gatal tekak.

Virtual Friends - Copyright © 2001-2018 Webber Dot My Solutions (002351632-A). All rights reserved