Unregistered Member
sign up
 Login

Username or Email

Password

Forget Password?

Free Register

 Main Page
 Announcement
 Discussion
 Article
 Photo Album
 Market Place
 Sharing List
 Stateboard
 Member List
 Like
 Applications
 Sign-Up

Article

 DilaDellila • 14 years ago • 3,318 viewed


BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

ASSALAMUALAIKUM.

Pada awal saya sudah mengenegahkan satu artikel tentang maksud yang tersirat dalam peribahasa hidung tak mancung, pipi tersorong-sorong dan mengaplikasikan dengan cara yang positif.

Di sini saya ingin menceritakan pengalaman saya yang lepas, walaupun saya mengaplikasikan peribahasa ini dengan jayanya, tetapi kita tidak boleh lepas dari kritikan dan kutukan manusia yang tidak faham apa erti keyakinan diri. Walaupun saya berani ke hadapan dan menyampaikan kebernasan dan kerelevenan maklumat, tetapi apa yang mereka kata, POYO. Serta-merta memang rasa hendak marah tetapi marah tak memberi hasil dan pulangan. Kali ini kesabaran terpaksa menjadi kawan baik yang boleh dipercayai.

Kalau yang mengutuk tu, org bawah tak kisah juga, tapi para-para pensyarah, tidak kira ustaz ke, apa ke, semuanya sama. Yang mengutuk tu pun sesama bangsa sendiri. Sejahat-jahat saya pun tak pernah hendak menjatuhkan orang lain, tak pernah menjadikan orang lain sebagai bahan kutukan.

As an educator, seperti para pensayarah yang megajar sifat-sifat mahmudah tidak kira apa jua matapelajaran, they must show themselves as an motivator too. Saya cuba untuk menjadikan bangsa Melayu di sini sebagai bangsa utama yang berfikiran waras dan berkeyakinan tinggi menghadapi cabaran, tetapi apa yang saya terima, amat mendukacitakan.Dikutuk pensyarah sendiri.EHEHEHE. Kelakar betul bila melihat pensyarah perangai cam budak-budak sekolah.

Ada peristiwayang saya alami bersama kawan lama saya yang akhirya sekarang berjaya menjadi seorang Eksekutif pengeluaran di sebuah kilang. Semua orang mengutuknya, kata dia poo, tetapi dengan berkat dorongan dari saya sebagai rakan baiknya, akhirnya dalam masa 2 tahun, rezekinya sampai, naik pangkat. Dia berjumpa saya dan berkata ini semua berkat dorongan dan motivasi dari saya. Saya hanya dapat bersyukur sahaja.

Dengan itu, apa yang patut kita tanamkan dalam diri, help people, motivate peole, but with a pure heart. Tiada ganjaran. Keberanian juga ada batasan dan tetapi keberanian mesti ada untuk menghadapi cabaran masa depan.

Virtual Friends - Copyright © 2001-2018 Webber Dot My Solutions (002351632-A). All rights reserved